Tornalama

Tornalama

Tornalama Nedir?

Torna yada Tornalama talaşlı imalatta yaygın şekilde kullanılan bir sistemdir. Kendi ekseni etrafında dönen iş parçası üzerinde kesici takım kullanımı prensibine dayanır.Doğrusal düzlemde hareket eden bir kesici takım iş parçası üzerinden talaş kaldırmasıyla yapılan işleme tornalama, bu işlemin gerçekleştirildiği tezgahlara da torna tezgahı olarak adlandırılır.

Ahşap ve metal başta olmak üzere çeşitli malzemeler torna tezgahında işlenir. Teknolojinin gelişmesi, alet üretiminde yeni keşfedilen ve geliştirilen maddelerin ve alaşımların kullanılmasıyla torna tezgahları da gelişim kaydetti. Günümüzde bu gelişimin meyvesi olarak CNC torna tezgahı en iyi örnektir.

Tornalama Konusunda Bilinmesi Gerekenler?

Tornalama işleminde tek uçlu takım kullanılarak iş parçasına yuvarlak ve silindirik formlar kazandırılır. Diğer bir deyişle takım sabit iş parçası döner pozisyondadır. İş parçası torna tezgahına torna aynası ya da punto uçları ile sabitlenir.

Talaşlı imalatta tornalama, frezeleme ile birlikte en yaygın işlemler arasındadır. Günümüzde tornalama en uygun malzeme işleme yöntemi olarak geliştirilmiş optimum bir süreçtir. İşlenecek parça için öncelikle göz önüne alınması gereken noktalar bulunuyor. Öncelikle tezgahta işlenecek parça ile ilgili boyut, verilecek şekil ve kullanılacak kesici uç ya da gereken kalite veya kaliteler dikkate alınmalıdır. Tezgâhta parçada kaba işleme ya da ince işleme yöntemlerinden hangisinin seçileceği belirlenmeli. Sonra profil oluşturma, boyuna tornalamaiç çap tornalamadış çap tornalama gibi ne çeşit bir torna işlemi yapılacağı dikkate alınmalıdır. Böylece uygun torna kalemi veya kalite seçilerek tezgâh hazırlanır. Bütün bu işlemlerin ardından materyal üzerinden talaş kaldırma özellikleri göz önüne alınır. Talaş kırma özelliklerinin başarısı, talaş boşaltma, parçanın tezgâha güvenle bağlanması değerlendirilir.



(0) Yorum

Yorum Yap

 /
 /
 /
 /
 /
Whatsapp Yaz!
Tıkla Ara!